Zdraví

Jaké faktory mohou ovlivňovat hubnutí?

Hubnutí je alchymie.  A ani esenciální substance, jimiž jsou pravidelný trénink a zdravá strava, vám nezaručí elixír štíhlosti. Ten obsahuje několik dodatečných přísad, které často představují překážku na cestě za vysněnou postavou. Některé neovlivníte, jiné však ano – a tím pádem můžete zvýšit své šance. O jaké faktory jde?

Kalorický deficit je základ

Alfou i omegou redukce hmotnosti je samozřejmě kalorický deficit. Platí zde jednoduchá rovnice:

výdej > příjem => hubnutí

Toho dosáhnete pomocí pravidelného pohybu, kterým zvýšíte svůj výdej a kvalitním jídelníčkem, jímž naopak zmenšíte příjem. Vaše tělo pak bude muset potřebnou energii čerpat z vlastních zásob, díky čemuž začne snižovat váhu.

Doporučená velikost kalorického deficitu je přibližně 15-20 %, přičemž by neměla přesáhnout hranici 30 %. To už byste kromě tuků ztráceli i svaly a vystavili tělo mnoha zdravotním komplikacím.

Další faktory, které ovlivňují hubnutí

1) Výchozí tělesná hmotnost

Sice všichni míříme do stejného cíle, ale každý má startovní čáru někde jinde. A ne nadarmo se říká, že poslední krok bývá nejtěžší. Metrákový pořízek bude hubnout mnohem více a rychleji než jeho šedesátikilový kamarád, i když jejich kalorický deficit bude totožný. Čím více toho máte “navíc”, tím snadněji se toho zbavujete.

  • Proto se redukce váhy s přibývajícími úspěchy (a ubývajícími kilogramy) zpomaluje. Je důležité s tím počítat, nepanikařit z toho a především – vytrvat. 
  • S našimi osobními vahami budete mít svůj progres pod kontrolou. Kromě aktuální hmotnosti vám totiž změří i tělesný tuk, svaly, BMI a další důležité metriky.

2) Gender

Hubnutí, ostatně stejně jako život samotný, není fér. Smiřte se s tím. I zde mají muži poměrně výrazné výhody. Ženský organismus totiž funguje jinak. Mají odlišné hladiny hormonů, vyšší procento tělesného tuku, menší množství svalů a pomalejší bazální metabolismus, což jim snahu o snížení váhy objektivně znesnadňuje. 

Dámy však mohou tento nespravedlivý handicap částečně vykompenzovat pomocí speciálních výživových doplňků pro ženy.

3) Věk

Můžeme si donekonečna hrát na to, že věk je jenom číslo, ale bohužel to není pravda. V průběhu života dochází k mnoha tělesným změnám. Jednou z nich je úbytek svalové a přibývání tukové tkáně. 

Další představuje postupné zpomalování metabolismu. U žen hraje roli i menopauza. To vše komplikuje redukci tuku, která tak bude každým rokem o něco těžší, ale rozhodně ne nemožná! Zejména, pokud své úsilí podpoříte spalovači tuků.

4) Spánek

Nedostatek spánku či jeho nízká kvalita má vliv na hladinu hormonů, které regulují touhu po jídle a pocit sytosti. Ospalost také vede k menší aktivitě a tím pádem i nižšímu energetickému výdeji. Zvýší se též úroveň stresového hormonu kortizolu, což přispívá k ukládání tuku. 

  • Bez kvalitního spánku navíc spálíte méně tuku a více svalové hmoty, než kdybyste si přes noc náležitě odpočinuli. Potvrzuje to i studie vědců z Chicagské univerzity, kteří porovnávali míru spalování tuků u lidí, kteří spali 8,5 a 5,5 hodin denně.

Experiment prokázal, že obě testované skupiny ztrácely stejnou hmotnost, ale složení toho, co ztrácely, se diametrálně lišilo. Ti, kteří spali jenom 5,5 hodiny, ztratili o 55 % tělesného méně než ti, kteří spali 8,5 hodin.

  • Napomoci ke kvalitnímu si můžete vyzkoušením čím dál oblíbenějších CBD olejů.

5) Nemoci a medikamenty

Existují zdravotní komplikace, jako například potíže se štítnou žlázou, které znesnadňují či dokonce zcela znemožňují hubnout a naopak vedou k nárůstu váhy. 

Ovlivňovat váhu prostřednictvím zvýšením/snížením apetitu nebo produkce hormonů mohou i různé druhy léčiv, jako jsou antidepresiva, antikoncepce, kortikoidy a další. 

To už ale zabíháme mimo oblast fitness, takže přichází čas si shrnout to nejdůležitější.

Co byste si měli z článku odnést

Základem hubnutí je kalorický deficit, který vytvoříte kombinací pravidelného pohybu a zdravé stravy. Dalšími faktory, jež tento proces ovlivňují, představují výchozí tělesná hmotnost, věk, pohlaví, kvalita spánku, zdravotní stav a užívané medikamenty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.