Češi jsou nejvášnivějším národem houbařů. Snad každý druhý Čech se každý podzim těší, až si z lesní procházky odnese košík plný hub. Ještě, než se na houby vypravíte, si uložte náš recept na výbornou houbovou polévku, která vás v chladném počasí zahřeje. Bude se vám hodit.
Na polévku budeme potřebovat:
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- 1 větší nadrobno nasekanou cibuli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 220 g očištěných hub
- 1 a ½ šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
- špetka tymiánu
- špetka rozmarýnu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce mouky
- špetka soli
- pepř podle chuti
- čerstvě nasekaná petrželka na dozdobení
Postupujte následovně:
- V malé misce smícháme zakysanou smetanu a mouku. Misku dáme na chvíli stranou.
- Do hrnce přidejte extra panenský olivový olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Smažte na středním ohni dozlatova (asi 2–3 minuty).
- Přidejte česnek a restujte asi 10–20 sekund (česnek se nesmí spálit).
- Do hrnce přidejte houby. Chvíli restujte.
- Poté přilijte vývar a přidejte koření.
- Směs přiveďte k varu a vařte, dokud houby úplně nezměknou (asi 3-4 minuty).
- Nechte mírně vychladnout (asi 2–3 minuty). Přidejte směs zakysané smetany a mouky a důkladně promíchejte.
Nezapomeňte svůj výsledek sdílet na Instagramu a nebojte se nás v příspěvku nebo story i označit – rádi vás přesdílíme!
Dobrou chuť!