Recepty, Strava

Salát z quinoy plný bílkovin

Salát z quinoy

Quinoa – matka všech zrn! Přesně tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Vypadá sice jako semínko, ve skutečnosti jde ale o přirozeně bezlepkovou obilovinu. Je lehce stravitelná, nenadýmá a díky vysokému obsahu bílkovin je skvělou volbou do diety. My si z ní dnes připravíme skvělý salát, který v těchto vedrech určitě přijde vhod.

Salát z quinoy

Co budete potřebovat (cca na 4 porce)?

  • ½ hrnku quinoy
  • 220 g krevet
  • 2 hrnky omyté rukoly
  • 1 avokádo
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 hrsti ředkviček
  • 1 červená cibule
  • sýr feta
  • máslo
  • 3 stroužky česneku

Na zálivku si připravte:

  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky dijónské hořčice

Máte všechny ingredience připravené? Podívejte se, jak postupovat!

  1. Quinou uvařte podle návodu na obalu. Můžete použít kteroukoliv, my použili červenou, která je křupavější a má zajímavou zemitou chuť s podtóny oříšků i ovoce.
  2. Po vychladnutí dejte quinou do velké mísy a promíchejte s nakrájeným avokádem, cherry rajčaty a ředkvičkami. Dále přidejte omytou rukolou, nadrobno nakrájenou cibuli a fetu podle chuti.
  3. Na pánvi si rozpalte máslo. Přihoďte prolisovaný česnek, ten na pánvi chvíli přehazujte. Poté přidejte krevety a smažte zhruba 4–7 minut podle toho, jestli máte čerstvé nebo mražené.
  4. V misce vedle si připravte zálivku. Prošlehejte citronovou kůru, citronovou šťávu, med, hořčici, olivový olej, sůl a pepř.
  5. Promíchanou zeleninu s quinou a sýrem prolijte zálivkou. Naservírujte do misky a na vrch přidejte krevety.

Dobrou chuť! Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte se pochlubit a označte nás ve stories na Instagramu!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.