Quinoa – matka všech zrn! Přesně tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Vypadá sice jako semínko, ve skutečnosti jde ale o přirozeně bezlepkovou obilovinu. Je lehce stravitelná, nenadýmá a díky vysokému obsahu bílkovin je skvělou volbou do diety. My si z ní dnes připravíme skvělý salát, který v těchto vedrech určitě přijde vhod.
Co budete potřebovat (cca na 4 porce)?
- ½ hrnku quinoy
- 220 g krevet
- 2 hrnky omyté rukoly
- 1 avokádo
- 2 hrsti cherry rajčat
- 2 hrsti ředkviček
- 1 červená cibule
- sýr feta
- máslo
- 3 stroužky česneku
Na zálivku si připravte:
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička medu
- ½ lžičky dijónské hořčice
Máte všechny ingredience připravené? Podívejte se, jak postupovat!
- Quinou uvařte podle návodu na obalu. Můžete použít kteroukoliv, my použili červenou, která je křupavější a má zajímavou zemitou chuť s podtóny oříšků i ovoce.
- Po vychladnutí dejte quinou do velké mísy a promíchejte s nakrájeným avokádem, cherry rajčaty a ředkvičkami. Dále přidejte omytou rukolou, nadrobno nakrájenou cibuli a fetu podle chuti.
- Na pánvi si rozpalte máslo. Přihoďte prolisovaný česnek, ten na pánvi chvíli přehazujte. Poté přidejte krevety a smažte zhruba 4–7 minut podle toho, jestli máte čerstvé nebo mražené.
- V misce vedle si připravte zálivku. Prošlehejte citronovou kůru, citronovou šťávu, med, hořčici, olivový olej, sůl a pepř.
- Promíchanou zeleninu s quinou a sýrem prolijte zálivkou. Naservírujte do misky a na vrch přidejte krevety.
Dobrou chuť! Pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte se pochlubit a označte nás ve stories na Instagramu!