Strava

4 nejoblíbenější typy diet

Je skvělé, když k jednomu cíli vede mnoho různých cest. A vy si tak můžete vybrat tu, která vám vyhovuje a u níž je největší pravděpodobnost, že z ní nesejdete a nevrátíte se oklikou zpátky na začátek. U diet to naštěstí platí také. Dnes si několik z nich představíme.

Dieta není hladovění

U nás je slovo “dieta” pro značnou část populace stále spojeno s hladověním nebo odpírání si jídla, ačkoliv ve skutečnosti jde o způsob stravování. A ten zpravidla bývá zdravější, než lidi do té doby praktikovali, protože se k němu většinou odhodlají teprve ve chvíli, kdy se sebou nejsou zcela spokojeni a touží něco změnit.

Nejčastěji jde samozřejmě o redukci váhy, ale prostřednictvím diety lze také:

  • nabrat svaly, 
  • podpořit imunitu,
  • zlepšit fyzickou kondici, kvalitu vlasů, nehtů či kůže. 

Diety pro běžnou populaci a amatérské cvičence

V tomto článku se nezaměříme na krátkodobé nebo nárazové diety typu sacharidové vlny, které praktikují zejména kulturisti v rámci přípravy na soutěže. Představíme si autorem článku vyzkoušené diety, které můžete bez problémů dodržovat dlouhodobě a u nichž tolik nehrozí obávaný jojo efekt. Oboje jsem ověřil za vás.

4 nejoblíbenější typy diet

1) Keto dieta

Při keto dietě vysazujete sacharidy, které nahrazujete tuky a bílkovinami, abyste dosáhli stavu tzv. nutriční ketózy, kdy tělo místo sacharidů využívá jako zdroj energie vlastní tukové zásoby. A tím pádem je spaluje, aniž byste museli cvičit, běhat nebo jakkoliv sportovat.

Tělo samozřejmě každý den potřebuje relativně hodně energie, a proto se v ketóze dá zhubnout velmi rychle. Efekt keto diety je navíc umocněný tím, že povoluje přijímat pouze 5 % denního příjmu ze sacharidů, takže de facto 95 % času spalujete tuky – a hubnete.

Mně osobně se keto dieta 2 měsíce držela vcelku jednoduše, protože jsem mohl jíst maso, vejce, mléčné výrobky, ovoce s nízkým obsahem cukru, nějakou zeleninu, ořechy a dokonce i kakaovou čokoládu bez cukru. Dočasně vysadit obiloviny, sladké ovoce ani alkohol mi nedělalo problém. A výsledky byly skvělé.

2) Nízkosacharidová dieta

Nízkosacharidová dieta funguje na stejném principu jako keto, pouze není ani zdaleka tak striktní. Můžete jíst mnoho potravin (například luštěniny), které klasická keto zakazuje. Během low carb stravování totiž stále omezujete příjem sacharidů, ale ne až do takové míry, abyste byli v ketóze.

Proces hubnutí je tak trochu pomalejší, ale jednodušší. Já jsem po ukončení keto diety (a samozřejmě nezbytném cheatweeku) plynule přešel na nízkosacharidovou a vydržel jsem u ní po zbytek roku, aniž bych měl vůbec pocit, že držím dietu nebo se jakkoliv omezuji. 

3) Paleo dieta

  • Paleo dieta vychází z předpokladu, že většina současných nemocí může souviset s moderní stravou, která v době paleolitu nebyla. Jde například o obiloviny, mléčné výrobky a zpracované potraviny. To vše je zakázáno. Povoleno je naopak jen to, co si naši prapředci mohli ulovit nebo nasbírat.
  • Jídelníček se tedy skládá především z masa, zeleniny, ovoce, ořechů, bobulí, vejcí a i některých tuků, jako je olivový olej, máslo a sádlo. Zapomeňte na vše, co se pěstuje nebo je produkt chovu dobytka.
  • I paleo dieta je vcelku efektivní, protože při ní prakticky nejíte žádné sacharidy s výjimkou těch, které jsou v ovoci a zelenině. Ten měsíc, který jsem ji držel, vedl ke snížení váhy a jeden můj kamarád si ji už přes 5 let v kuse nemůže vynachválit, ale já nesdílím tu základní teoretickou premisu tohoto stylu stravování – proto jsem neviděl důvod v něm pokračovat. 

4) Přerušovaný půst

Přerušovaný půst spočívá ve střídání “fáze hladu” a “fáze jídla”. Existuje více verzí tzv. intermittent fastingu, já vyzkoušel ty dvě nejoblíbenější – metodu 16/8 a metodu zastavit/jíst/zastavit.

  • U první jíte bez jakéhokoliv omezení během 8 hodin po probuzení, načež zbylých 16 jste o hladu. Ve druhém případě se 5 dní v týdnu stravujete dle libosti, ale 2 dny (nesmí jít o dva po sobě následující dny) nejíte vůbec nic.

Obě (a určitě i všechny další, které nemám vyzkoušené) varianty přerušovaného půstu jsou účinné, protože se během nich naučíte omezovat kalorie, což mnohdy vede i k celkovému snížení kalorického příjmu.

  • Mně osobně přerušovaný půst velmi vyhovuje, protože často při práci zapomínám jíst a nedělá mi žádný problém si třeba jeden den “za odměnu”  dát hodně – a někdy i nezdravého – jídla a druhý den to “odčinit”  hladověním.

Vybrali jste si?

Většina lidí si z výše uvedených typů diet vybere nějakou, která by jim mohla vyhovovat. Věřím, že jste na tom stejně. Tak přeji dobrou chuť a ať to hubne!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.