Cardio trenažéry, Cvičení

HIIT vs kardio

HIIT-vs-kardio

Přemýšlíte, zda do svého tréninkového plánu zařadit spíše klasické kardio, nebo HIIT? V tomto článku zjistíte, čím se tyto aktivity liší, jaké jsou jejich výhody i nevýhody, pro koho jsou vhodné a při které z nich spálíte více kalorií.

HIIT-vs-kardio

Kardio

Kardio představuje aerobní cvičení o nízké až střední intenzitě, u něhož se tepová frekvence pohybuje kolem 60-70 % maxima. Jde o vytrvalostní aktivitu, při které se tělo zahřívá rovnoměrným pohybem. Proto byste ho měli provádět alespoň 30 minut a bez přestávky. Mezi nejoblíbenější formy tohoto typu tréninku patří plavání, jízda na kole nebo cyklotrenažéru a běh venku či na běžeckém pásu.

HIIT

HIIT (High-intensity interval training) je, jak už název napovídá, vysoce intenzivní intervalový trénink, který kombinuje krátké úseky maximálního úsilí a následného odpočinku. Tato “kolečka” se nazývají intervaly. Během výbušné fáze dosahuje tepová frekvence zhruba 80-85 % maxima a spotřeba kyslíku převyšuje jeho přísun. Proto jde o anaerobní typ cvičení

Klasickým příkladem HIIT je střídání sprintů a chůze, ale můžete při něm kromě anaerobních aktivit zapojit i silové nebo odporové cviky s posilovací gumou či TRX.

Tolik k úvodnímu představení a základnímu odlišení. Jaké jsou klady a zápory těchto typů cvičení?

Výhody a nevýhody kardia

Výhody kardio tréninku

  1. Je vhodný i pro začátečníky – ke cvičení na rotopedu nebo eliptickém trenažéru nepotřebujete nijak výraznou fyzičku, stačí si zvolit tempo, které vám vyhovuje a trénink postupně prodlužovat či zintenzivňovat.
  2. Posiluje srdce – kardiovaskulární trénink, jak zní celý název tohoto typu cvičení, podporuje kardiovaskulární systém a pomáhá udržovat optimální hladinu krevního tlaku i cholesterolu.
  3. Rychlá regenerace – ačkoliv kardio trvá mnohem déle než HIIT, tak srdce, tělo i centrální nervová soustava při něm dostávají výrazně méně “zabrat”. Proto můžete třeba na běžeckém pásu bez obav trénovat 4x týdně, aniž by vám hrozilo riziko vyhoření. 

Nevýhody kardio tréninku

  1. Zabere hodně času – kardio není tak ani zdaleka tak náročné jako HIIT, a proto se při něm unavíte až mnohem později. Navíc ke spalování tuků dochází až po několika desítkách minut, takže máte velkou motivaci cvičit alespoň hodinu. A tento čas vám samozřejmě může chybět jinde.
  2. Neposílí svaly – zatímco do HIIT workoutu lze bez problému zařadit i cviky, jimiž posílíte svalstvo a zpevníte postavu i bez doplňkového silového tréninku, tak u kardia sice zhubnete, ale například zadek jím nevytvarujete.
  3. Hrozí nuda – kardio je postavené na neustálém opakování jednoho pohybu, což vás může časem omrzet. Proto je vhodné střídat typy kardio tréninků a například jeden den cvičit na crossovém trenažéru, druhý na recumbentu a třetí vyzkoušet stepper.
HIIT-vs-kardio

Výhody a nevýhody HIIT

Výhody HIIT tréninku

  1. Zamezuje stagnaci – kardio stimuluje zejména aerobní systém, zatímco HIIT zlepšuje i ten anaerobní. Intenzivní intervalové cvičení tak zlepší vaší výdrž a výkonnost. Nehrozí tedy například klasická situace, kdy sice pravidelně běháte, ale bez vytrvalostního a rychlostního progresu. HIIT se navíc pozitivně projeví při všech sportovních aktivitách, nejen té, na kterou se primárně zaměřujete.
  2. Může posilovat svaly – do jednoho HIIT tréninku můžete zařadit libovolný počet intervalů s libovolnými cviky, takže lze zapojit celé tělo. A zpevnit ho. Bez problému totiž zkombinujete třeba angličáky, různé typy planku, dřep s výskokem, kliky a zvedání pánve.
  3. Zvyšuje maximální rychlost spotřeby kyslíku – tzv. VO2 představuje množství kyslíku, které tělo dokáže dopravit ke svalům a okysličovat je. A jeho zvýšení může pomoci nejen k lepší výkonnosti při intenzivním cvičení, ale i předejití srdečním chorobám.

Nevýhody HIIT tréninku

    1. Není vhodný pro začátečníky – HIIT je velký nápor na tělo, srdce i CNS, proto byste měli nejdříve získat kondici prostřednictvím vytrvalostního kardia a teprve pak se pustit do intenzivních tréninků.
    2. Hrozí při něm vyšší riziko zranění – obecně platí, že čím nižší je intenzita cvičení, tím nižší bude riziko poranění. A naopak. Během klidného výklusu sice můžete zakopnout o kořen, ale natažení hamstringu či jiného svalu je mnohem pravděpodobnější při sprintu.
    3. … i přetrénování – HIIT nelze provozovat moc často, maximálně 2-3x týdně. Tělo se po něm zotavuje výrazně déle, než tomu je v případě kardia a kdybyste ho cvičili každý den, za chvíli dojde k syndromu vyhoření.
HIIT-vs-kardio

Co je lepší pro hubnutí – HIIT, nebo kardio?

Jak kardio, tak HIIT je skvělou a účinnou cestou k redukci váhy. Studie, publikovaná institucí British Journal of Sport Medicine ale uvádí, že vysoce intenzivní intervalový trénink vede k o něco vyššímu pálení tuků. 

Zvyšuje totiž klidový metabolismus, který je aktivní i několik hodin po odcvičení. Tím se kompenzuje zpomalení metabolismu v důsledku přirozené adaptace organismu na redukční dietu.

Co je lepší doplněk silového tréninku?

Krátké, zhruba 5-10 minut trvající kardio je nezbytnou součástí tzv. cool downu: zklidnění organismu po sportovním výkonu, které vrátí tělo do stavu, v jakém bylo před intenzivní fyzickou zátěží. 

Jinak ale většina cvičenců preferuje HIIT, jímž si tělo zvyšuje schopnost eliminovat tvorbu kyseliny mléčné. Důvod je jednoduchý – vede to k budování svalové hmoty a silovému rozvoji

Delší kardio představuje sice také skvělý doplněk k silovému tréninku, ale výše zmíněné výhody nenabízí. Lze ho ale zařazovat častěji, protože se z něj rychleji zotavíte.

Pro koho je vhodný kardio trénink? A pro koho HIIT?

Kardio trénink je ideální pro začátečníky, lidi, které to baví a ty, kterým nevadí, že výsledků dosáhnou o něco později. Naproti tomu HIIT ocení pokročilejší cvičenci a každý, kdo chce zhubnout a zároveň posílit svalstvo za co nejkratší dobu.  

Vyberte si ale typ pohybu především podle toho, abyste u něj dokázali dlouhodobě setrvat. Ideální je pak kombinovat klasické kardio s HIIT tréninkem, ať je váš workout rozmanitý a maximálně efektivní.  Oba typy cvičení navíc můžete pohodlně odjet ve svém domácím fitku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.