Cvičení

Jak vydržet u cvičení?

Jak vydržet u cvičení?

Předsevzetí do nového roku si dává až polovina Čechů a vás už možná napadá, které je to nejčastější. Jen se přiznejte – kdo z vás se s prvním lednem vrhá na hubnutí či kompletní změnu životního stylu?

Bez ohledu na to, jestli je začátek roku nebo polovina léta, cvičení vyžaduje určitou dávku vytrvalosti, cílevědomosti a odhodlání. Poradíme vám, jak si novoroční předsevzetí efektivně nastavit a vydržet déle než pár týdnů.

Jak vydržet u cvičení?

1. Nepřepalte start

Opakované neúspěchy při cvičení potkává řadu lidí při samých začátcích. Na vině je hlavně přepálený start. Pamatujte si, že ať už se rozhodnete zhubnout, vyrýsovat nebo třeba zlepšit svou vytrvalost, každá změna vyžaduje svůj čas. Základem je dlouhodobě udržitelné stravování, které by mělo být kombinováno s vhodnou fyzickou aktivitou a dostatečným prostorem pro odpočinek. Nesnažte se proto nastavovat jídelníček tak, aby byl výsledek co nejrychlejší, ale tak, aby byl z dlouhodobého hlediska udržitelný. To stejné platí i u cvičení – pokud teprve začínáte, raději začněte pozvolna a na intenzitě a frekvenci postupně přidávejte.

2. Pokroky si dokumentujte

Nezapomeňte si své pokroky v pravidelných intervalech zaznamenávat – budete tak sami sebe motivovat a skvěle se orientovat v tom, co vám sedí a co naopak ne. Pokuste se co nejvíce omezit klasické vážení a pamatujte si, že se vaše váha v průběhu dne mění a je nespočet faktorů, které číslo ovlivňují. Mnohem lepších a spolehlivějších výsledků se vám dostane, pokud si budete měřit tělesné míry (stačí vám k tomu obyčejný krejčovský metr), nebo se začnete pravidelně fotit. Fotit byste se měli ideálně ve stejném spodním prádle (nebo plavkách), na stejném světle, ze stejného úhlu a ve stejnou dobu (ideálně ráno před snídaní). Po čase uvidíte, že jste ušli kus práce. To vám zaručeně vrátí chuť na sobě pracovat.

Váhy ale nemusíte zatracovat úplně. Pokud chcete mít opravdu přehled, zaivestujte do chytré osobní váhy, která vám vaši tělesnou hmotnost zanalyzuje pomocí BIA (bioelektrické impedanční analýze). Taková osobní váha změří nejen vaši váhu, ale také mnoho dalších parametrů, jako je například BMI (index tělesné hmotnosti), množství tělesného tuku, svalové hmoty, hmotnost kostí nebo třeba vody v těle. Většina váh jde navíc skvěle propojit s chytrým telefonem.

3. Začněte s trenérem

Jste opravdoví začátečníci a neradi byste si ublížili? Pak se obraťte na odborníka. Kvalitní osobní trenér vám bezesporu pomůže s jakýmkoliv problémem a zavede do vašeho života disciplínu, provede vás jednotlivými cviky, které přizpůsobí na míru vašim zdravotním omezením a potřebám a naučí vás správné technice a dýchání. Zkrátka budete mít jistotu, že vše děláte správně. Za nějaký čas si cviky navíc osvojíte a cvičit začnete sami.

4. Mějte realistická očekávání

Lidé, kteří začínají cvičit, si často stanoví nereálné cíle. Přestaňte si idealizovat váhu, které byste rádi dosáhli (a ještě nejlépe do dvou týdnů). Je pravděpodobnější, že vydržíte, pokud si svůj cíl rozkouskujete do menších, a místo na 10 kilo se nejprve zaměřte na první 2. I když to bude běh na dlouhou trať, myslete na to, že investujete do svého zdraví, mějte trpělivost a zaměřte se především na to, že vaším dlouhodobým cílem je změna trvalého životního stylu.

5. Ve dvou se to lépe táhne

Nechce se vám do cvičení samotným? Najděte si parťáka a vrhněte se do cvičení společně. Mít spolehlivého sparing partnera je k nezaplacení a na trénink dokope i v případě, že se vám zrovna nechce. Cvičení navíc bude o to zábavnější.

6. Vzdělávejte se

Studujte, jak to celé funguje a snažte se pochopit procesy, které se ve vašem těle odehrávají. Dostane se vám komplexnějšího pohledu a to, co děláte, vám začne dávat větší smysl. Na našem blogu vždy poskytujeme kvalitní informace podepřené vlastními zkušenostmi a znalostmi a najdete u nás tréninkové i stravovací tipy, nezaujaté recenze i objektivní srovnání cvičebních pomůcek. Pokud navíc budete mít jakékoliv otázky týkající se dané problematiky, můžete se kdykoliv obrátit v komentářích a my vám vždy rádi odpovíme.

7. Zainvestujte do domácí posilovny

Nechce se vám do přeplněných fitek a raději byste si svou vysněnou postavu vybudovali spíš v soukromí? Zainvestujte a postavte si svou vlastní posilovnu doma. Nebudete tak muset nikam dojíždět a počáteční investice se vám vrátí v podobě ušetřených permanentek a nákladů na dopravu.

Mezi nejoblíbenější výbavu do domácí posilovny patří bezpochyby běžecké pásy spolu s cyklotrenažéry a eliptickými trenažéry. Jejich výhodou je, že si můžete zacvičit kdykoliv chcete, může je používat celá rodina a ještě se u cvičení budete moct věnovat jiným činnostem, jako je sledování televize nebo třeba vyřizování e-mailů na tabletu.

Uvažujete o domácí posilovně? Kontaktujete nás přímo na našich webových stránkách – pomůžeme vám s vybavením jakékoliv prostoru a vše vám rádi osobně ukážeme i na našich pobočkách v Praze, Brně, Liberci, Plzni nebo Bratislavě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.