Strava, Zdraví

Jaký je rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a synbiotiky?

Probiotika a prebiotika

Asi každý už někdy slyšel o probiotikách, prebiotikách a možná i méně známých synbiotikách, které jsou velmi důležité pro organismus člověka.

Stručně řečeno, probiotika jsou mikroorganismy ve střevech, které hrají významnou roli při trávení, imunitním a kognitivním zdraví, náladě a dalších. Prebiotika jsou látky obsažené především ve vláknině, které vyživují probiotika. Synbiotika jsou kombinací prebiotik a probiotik.

Všechny tři složky mohou být obsažené v potravinách nebo je můžeme zakoupit ve formě doplňků stravy.

Pojďme si je blíže popsat.

Co jsou to prebiotika a probiotika

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují ve střevech a hrají zásadní roli při udržování homeostázy a celkového zdraví. Zdrojem jsou například fermentované potraviny nebo potravinové doplňky.

Trávicí trakt se hemží biliony různých bakterií, z nichž některé jsou více prospěšnější a některé méně. Můžete je znát pod termíny „dobré“ a „špatné“ bakterie, což může být dost matoucí.

Přesněji řečeno, některé střevní bakterie jsou pro zdraví nezbytné, jiné naopak patogenní a zdraví škodlivé. Nerovnováha mezi těmito bakteriemi může ovlivnit tělesné procesy, jako je detoxikace, imunitní reakce a hormonální rovnováha.

Jedním ze zdrojů probiotik mohou být probiotické doplňky, které jsou volně prodejné téměř v každém obchodě nebo internetu se zdravou stravou. Mnohem prospěšnější jsou ale fermentované potraviny, které jsou používány po celou historii pro jejich zdravotní přínosy.

Mezi nejlepší potravinové zdroje probiotik patří syrové kysané zelí, kimchi (salát z nakládané a fermentované zeleniny), čaj Kombucha (fermentovaný nápoj), kefír, natto (tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů) a v neposlední řadě bílý jogurt.

Co jsou prebiotika?

Prebiotika jsou nestravitelné sacharidy přirozeně přítomné v mnoha potravinách s vysokým obsahem vlákniny. Stejně jako ostatní druhy vlákniny procházejí horní částí trávicího traktu, aniž by byly stráveny. Poté se přesunou do tenkého střeva, kde jsou fermentovány v tlustém střevě střevními bakteriemi.

Prebiotika si můžete představit jako potravu pro „dobré“ bakterie (probiotika), žijící ve vašem střevě.

Jedním z nejznámějších prebiotik je sloučenina zvaná oligosacharid, která se vyskytuje v několika formách. Mezi další prebiotika patří inulin a oligofruktóza. Opět, stejně jako vláknina, i prebiotika se přirozeně vyskytují v potravinách nebo doplňcích stravy, a měly by být součástí vaší každodenní stravy. 

Nejlepší potravinový zdroj prebiotik je česnek, cibule, chřest, zelené banány, jitrocel a artyčok.

Probiotika vs. prebiotika

Pochopení probiotik vs. prebiotik je ve skutečnosti docela jednoduché. Tyto dvě složky se navzájem potřebují a fungují synergicky, aby podpořily střeva. Dostatečný příjem probiotik zásobí střeva prospěšnými bakteriemi, které se pak živí prebiotikami.

Co jsou synbiotika?

Termín „synbiotika“ označuje doplňky stravy, které obsahují směs probiotik a prebiotik a jsou relativně novým konceptem. Synbiotické produkty mohou zvýšit prospěšné bakterie ve střevech a zároveň dodat palivo, které bakterie potřebují k prospívání.

Studie ukazují slibné zdravotní přínosy, jako je výrazné zlepšení zdraví trávicího traktu, imunitní funkce, duševní a emocionální pohody, stabilní hmotnost, zlepšený lipidový profil a srdeční funkce.

Jak vybrat mezi doplňky?

Pokud jde o výběr nejlepšího synbiotického doplňku, je třeba zvážit několik faktorů.

Nejprve je nezbytné hledat doplněk, který obsahuje různé kmeny jak prebiotik, tak probiotik. To zajišťuje, že získáte širokou škálu prospěšných bakterií, které mohou pomoci podpořit vaše trávicí zdraví. Kromě toho je důležité vybrat si doplněk s vysokým obsahem vlákniny a bez umělých konzervačních látek, příchutí a barviv.

Stejně jako u všech doplňků stravy je důležité najít kvalitní produkt od důvěryhodné a renomované značky.

Existuje riziko užívání probitok, prebiotik nebo synbitoik?

U všech tří doplňků se mohou zpočátku vyskytovat zažívací potíže, proto by se mělo začít s ¼–½ doporučené dávky, aby si vaše tělo zvyklo. Zásadní je také pít dostatek vody, zvláště pokud zvyšujete příjem prebiotik s vysokým obsahem vlákniny, která absorbují vodu v tlustém střevě.

I když je užívání doplňků považováno za bezpečné, je důležité se o novém doplňku informovat a postupně ho zařazovat do svého režimu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.