Strava, Zdraví

Kdy pít kávu? Určitě ne po probuzení!

Káva po probuzení

Mnoho z nás věří, že den začíná kávou. Bez ohledu na to, zda se jedná o kávu rozpustnou, překapávanou, americano nebo latte, spoléháme na to, že ranní dávka kofeinu probudí naše tělo a zbystří mysl.

Káva po probuzení

Je pravda, že konzumace kávy přináší spoustu benefitů. Kromě toho, že se po ní můžete cítit méně unavení, kofein zlepšuje náladu, mozkové funkce a výkon při cvičení. Může také podpořit hubnutí a chránit před některými nemocemi, jako je cukrovka, Alzheimerova choroba a srdeční choroby.

Co kdybychom vám ale řekli, že z energetického hlediska vás může káva po probuzení naopak utlumit než nabudit?

A proč tomu tak je? Děje se to především kvůli stresovým hormonům a biologickém rytmu. Pokračujte dál ve čtení a dozvíte se více.

Káva

Cirkadiánní rytmus a hormony

Náš cirkadiánní rytmus jsou naše vnitřní tělesné hodiny, které pomáhají regulovat náš cyklus spánku a probuzení, a to včetně ranního uvolňování kortizolu a adrenalinu, hormonů, které zvyšují bdělost a soustředění.

Uvolňování kortizolu je načasováno do cyklu spánku a probuzení, přičemž jeho hladiny dosahují vrcholu asi 45 minut poté, co se vzbudíme. Pak během několika dalších hodin rychle klesají a po zbytek dne dál pomalu klesají.

Pokud konzumujete kofein v době, kdy je vaše hladina kortizolu zvýšená, může to narušit jeho přirozenou produkci. Přesně řečeno, přísun kofeinu navíc stimulaci kortizolu paradoxně tlumí a můžete se cítit naopak unavenější. Když ale s kávou počkáte hodinu až dvě po probuzení, kdy hladina kortizolu klesá, může vás kofein příjemně nakopnout.

Nelze také vyloučit, že bude i kofein méně účinný, pokud pijete kávu nebo jiný kofeinový nápoj během nejvyšší produkce kortizolu. Navíc zdvojnásobením stimulantů (kortizolu a kofeinu) si můžete časem vybudovat toleranci, což znamená i více kávy, abyste získali povzbuzení.

Podle odborníků je nejlepší pít kávu, když jsou hladiny kortizolu v těle nízké. Důvodem je, že jak kofein, tak kortizol způsobují stresovou reakci ve vašem těle a příliš mnoho stresu je pro vaše zdraví škodlivé.

Zažívací potíže 

Výzkum také ukazuje, že hořkost kávy může stimulovat produkci žaludeční šťávy. Mnoho lidí je přesvědčeno, že káva nalačno dráždí váš žaludek, zhoršuje příznaky střevních poruch (jako je syndrom dráždivého tračníku) a způsobuje pálení žáhy, vředy, nevolnost a jiné zažívací potíže.

Přesto se však výzkumníkům nepodařilo najít souvislost mezi kávou a zažívacími potížemi – bez ohledu na to, zda ji pijete na lačný žaludek.

Každé tělo reaguje na kávu jinak, proto je důležité věnovat pozornost tomu, jak reaguje právě to vaše. Pokud po vypití kávy na lačný žaludek pociťujete zažívací potíže, ale ne při pití kávy s jídlem, zvažte úpravu její konzumace.

Sečteno podtrženo 

Abyste měli jistotu, že vám káva přinese kýžené výsledky včetně povzbuzení, je ideální dát si kávu až po snídani. 45 minut, nejlépe však až 2 hodiny po probuzení. Zdá se tedy, že pracovní „coffee break“ v tomto čase má svůj smysl.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.