Cvičení

Bosu: Procvičte svou rovnováhu!

Bosu

BOSUⓇ Balance trainer, vynalezený Davidem Weckem, přišel na trh v roce 2000 a rychle se stal jedním z nejúspěšnějších fitness tréninkových pomůcek na světě. Původně byl název „BOSU“ zkratkou pro „Both Sides Up“. To znamená, že BOSU Balance Trainer lze používat na obou stranách, jak na oblé části tak na plošině.

Bosu

Cvičení na BOSU je zábavný a účinný způsob, jak zlepšit svou kondici. Míče BOSU, které jsou napůl vypouklé a napůl plochá platforma, nabízejí jedinečný a náročný trénink. Nestabilita poskytovaná míčem zlepšuje rovnováhu, stabilitu a koordinaci.

Ve svém jádru je BOSU o posílení pohybových schopností, zpevnění těla a posílení duševní síly. Tato forma tréninku je zaměřena na promyšlený pohyb, při kterém se člověk musí fyzicky i psychicky soustředit. Při správném provedení cviků dokáže BOSU posunout tělo na jinou hranici a zlepšit fyzickou kondici.

Podrobněji o výhodách cvičení na BOSU se dočtete dále.

Účinky BOSU 

Zlepšuje rovnováhu a stabilitu 

Cvičení s BOSU může výrazně zlepšit rovnováhu a stabilitu zapojením stabilizačních svalů v těle. Nestabilní povrch míče vyžaduje, abyste aktivně zapojili vnitřní svaly pro udržení rovnováhy. To vede ke zlepšení celkové stability a rovnováhy na míči i mimo něj.

Výhody míče se neomezují pouze na fyzické zlepšení. Zlepšená rovnováha a stabilita vám může pomoci i při každodenních činnostech, snížit riziko pádů a zlepšit celkovou kvalitu života.

Zvyšuje svalovou sílu a flexibilitu 

Další z výhod BOSU je zacílení na svalové skupiny, které nemusí být zapojeny při tradičních trénincích. Nerovnoměrný povrch míče nutí vaše svaly více pracovat na udržení rovnováhy, což vede ke zvýšení síly.

BOSU míč také umožňuje větší rozsah pohybu, což může vést ke zvýšení flexibility. Například výpady na vypouklé části míče mohou zvýšit rozsah pohybu nohou a boků, protože vaše tělo musí více pracovat, aby udrželo rovnováhu na nestabilním povrchu. Podobně protahovací cvičení zvyšují rozsah pohybu vašich kloubů a svalů, což vede ke zlepšení celkové flexibility.

Zlepšuje kardiovaskulární kondici 

Jak již bylo zmíněno, vratký povrch míče vyžaduje, aby vaše tělo více pracovalo, což zvyšuje tepovou frekvenci a intenzitu vašeho tréninku. BOSU je také skvělou pomůckou, kterou  lze začlenit do HIIT (High-Intensity Interval Training) tréninku.

Poskytuje cvičení s nízkým dopadem 

Cvičení s BOSU míčem poskytuje trénink s nízkým dopadem, protože nestabilní povrch míče pomáhá absorbovat a distribuovat dopad, čímž snižuje namáhání vašich kloubů. To může být prospěšné zejména pro ty, kteří trpí bolestmi kloubů nebo se zotavují ze zranění.

Pro koho je cvičení na BOSU vhodné

Cvičení na BOSU sice není jednoduché, zato ale velmi účinné. Pod vedením trenéra, který dbá na správné provedení cviků, můžou na BOSU cvičit i lidé s nadváhou nebo jiným zdravotním omezením. Při zvolení a provedení správných cviků je BOSU vhodné i pro těhotné ženy nebo starší lidé.

Proč si pořídit BOSU domů

Pokud nejste příznivci fitness center a přeplněných posiloven, je BOSU ideální pomůckou pro cvičení doma. Pořizovací cena se pohybuje kolem čtyř tisíc a samozřejmě čím kvalitnější, tím dražší. Není to sice málo, oproti jiným cvičebním pomůckám však ani taková suma.

Výhodou BOSU také je, že je poměrně skladný a nezabere tolik místa. Můžete ho tedy použít téměř kdekoliv na pevném povrchu. To je to nejdůležitější, co potřebujete o BOSU vědět a nyní se můžete pustit do cvičení!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.