Cvičení, Nákupní rádci

Nechce se vám v létě do fitka? Vezměte si ho ven!

Venkovní posilovna

Sluníčko nabírá na obrátkách a příjemný vzduch láká všechny sportovce, aby vyrazili ven. Ať už pravidelně cvičíte nebo ne, pobyt v přírodě může ohromně prospět vašemu zdraví a celkovému pocitu pohody. Bylo prokázáno, že cvičení venku má až o 50 % pozitivnější vliv na duševní zdraví než cvičení v interiérech.

Jak vybavit venkovní fitness?

Jaké jsou výhody cvičení venku?

  • Rychleji to uteče. Budete sami překvapeni, jak rychle cvičení ubíhá, když nejste v zavření v tělocvičně.
  • Pohyb venku vás nakopne. Příroda je palivo pro duši a neexistuje sebelepší nakopávač, který by vás do cvičení nastartoval víc než čerstvý vzduch.
  • Cvičení venku funguje jako přírodní antidepresivum. Studie potvrzují, že venkovní trénink přináší pocit revitalizace a že 5 minut cvičení venku vám dokáže výrazně zlepšit náladu a sebevědomí.
  • Je to zadarmo. Ceny permanentek vystřelily vlivem událostí posledních let na nesmyslné částky. A to žádnou peněženku nepotěší. Pohyb a cvičení na čerstvém vzduchu vám nejen ušetří nějaké koruny, ale také vás výrazně obohatí.
  • Jednoznačnou výhodou pohybu venku je vitamín D, který tělo získává ze slunce. Doporučujeme ho doplňovat pro lepší imunitu, zdravější a pevnější kosti, snížení krevního tlaku a pro předcházení nemocem jako je rakovina a srdeční choroby.
  • Budete vám to lépe myslet. Blízkost přírody zvyšuje naši celkovou pohodu, čistí mysl a zvyšuje i naši soustředěnost pro další aktivity během dne.
  • Trénovat můžete kdykoliv. Při cvičení venku vás neomezují vás žádné rozvrhy lekcí nebo dopravní situace. Stačí si nazout boty a prostě vyrazit!

Chodíte do fitness? Postavte si ho venku!

Pokud vás slunečné počasí tahá spíš ven, ale cvičení s vahami nechcete úplně zatratit, postavte si posilovnu na zahradě (nebo kdekoliv, kde vám to přijde vhod). Jaké pomůcky vám přijdou vhod, abyste i venku odcvičili plnohodnotný trénink?

1. Jednoručky

Jednoručky vám umožní lépe izolovat svaly, což je také jeden z hlavních požadavků rychlého nárůstu a formování svalové hmoty. Rozdělením zátěže do dvou rukou můžete zapracovat na svalové nerovnováze tím, že budete nutit slabší stranu pracovat s maximálním úsilím. Pokud budete potřebovat jednoručky přemisťovat a chcete ušetřit trochu místa, doporučujeme pořídit činky s variabilní zátěží.

2. Kettlebelly

Kettlebell je jedna z pomůcek pro funkční trénink, která patří do základu každé domácí posilovny. Jedná se o činku, která svým tvarem připomíná kouli s madlem. Historicky sahá až do carského Ruska, kde byl kettlebell oblíbeným nástrojem mezi vojáky. Díky své jejich univerzálnosti s nimi odcvičíte plnohodnotný trénink celého těla a nezaberou vám příliš místa při skladování.

3. Švihadla

Švihadlo je oblíbeným doplňkem ke kondičnímu tréninku. Stojí pár korun a skákání přes něj je jedním z nejefektivnějších cvičení, díky kterému spálíte za kratší čas mnohem více kalorií, ale také zapojujete jak dolní polovinu těla, tak svaly horní poloviny. A abyste neskákali jen snožmo a cvičení se švihadlem vás bavilo, můžete zapracovat na rychlosti, skákat pozadu, dělat vajíčka, dvojšvihy nebo různě střídat nohy.

4. Závěsné posilovací systémy

Závěsné posilovací systémy jsou revoluční metodou cvičení, která kombinuje posilování pomocí váhy vlastního těla a gravitace. Při cvičení zapojujete všechny svaly stabilizačního systému. To znamená, že při provádění cviků musíte mít zpevněné hluboké břišní svaly, posilujete ale také svaly zad a svaly pánevního dna. Jediné, co potřebujete, je vhodné místo k zavěšení popruhů: venku přijde vhod např. větev stromu. Vždy se ale ujistěte, že popruh drží pevně na svém místě.

5. Posilovací gumy

Výhoda odporové gumy tkví v elasticitě. Natažením vzniká odpor, který můžete využít jako pomocníka, ale také jako měnící se zátěž. U posilovací gumy je největší záběr přesně tam, kde ho potřebujete, tedy při maximální kontrakci svalu. Posilovací guma navíc neslouží jen k posilování svalů, ale pomůže vám i při rehabilitaci a protahování. Skvělá je také jejich skladnost, protože gumy hravě strčíte do kapsy nebo sportovní tašky.

6. Zátěžová vesta

Pokud vám vlastní váha nebo jednoručky nestačí, hoďte na sebe vestu. Ta bývá vyrobena z odolné tkaniny s menšími odnímatelnými sáčky, které jsou naplněné pískem, olovněnými kuličkami nebo jinými materiály, které zajišťují její těžkost. Váha naložené vesty může dosáhnout až 60 kilogramů. Pokud budete potřebovat závaží ještě těžší, můžete si vzít do ruky ještě činku – velkou výhodou zátěžové vesty je, že vám ruce zůstávají volné.

7. Medicinbaly

Medicinbal je těžký míč, se kterým se asi mnozí z nás někdy setkali v hodinách tělesné výchovy ve škole. A protože je na míčové hry příliš těžký, je velmi účinný na posilování a zvyšování tělesné kondice. Cvičení s medicinbalem vám skvěle pomůže ke zlepšení svalové síly, sportovního výkonu, zlepší vaší koordinaci a zpevní vaše tělo.

Sečteno a podtrženo – pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu potěšíte nejen zdraví svého těla, ale i duše. Po cvičení venku se budete cítit dobře ve svém těle, s čímž ale souvisí i duševní pohoda a vnitřní harmonie. Společně s tím posilujete i svou imunitu, naopak mizí stres a pocity úzkosti.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.