Cvičení

Jak běhat v zimě

Jak běhat v zimě

Začali jste v létě pravidelně běhat, ale v tom studeném počasí a za tmy se vám už tak nějak „nechce“? Dejte zimnímu běhu ještě šanci. Pokud dodržíte pár zásad, uvidíte, že si běh v zasněžené krajině zamilujete. Navíc se udržíte ve formě a na jaře nebudete začínat od začátku.

1. Vrstvěte

Jestli byste měli něčemu obzvlášť věnovat pozornost, je to kvalitní běžecké oblečení a správné vrstvení. První vrstva by měla představovat funkční prádlo, které odvede z těla pot, druhá vrstva (běžecká mikina nebo tričko) by vás měla zahřát a odvést vlhkost dál od těla a třetí vrstva (bunda) by vás měla ochránit před okolními vlivy, jako je déšť, sníh nebo vítr. Pamatujte si, že je lepší se obléknout více, a pokud vrstvu neodhadnete, rozepněte se, nebo jednu vrstvu úplně sundejte.

Při běhu v zimě je zrádný především vítr, vybavte se tedy tak, abyste neprofoukli. Zakryjte si hlavně hrudník a krk, ale i hlavu. Ve vaší výbavě by tak neměla chybět čepice, nákrčník a rukavice.

Dbejte také na to, abyste měli v teple achilovky – odhalené kotníky a lýtka velmi snadno prochladnou. Zadělat si tak můžete na dost zásadní problémy a dlouhodobé působení chladu může vést i k zánětu.

2. Kvalitní obuv

Pokud to myslíte s během opravdu vážně, zainvestujte do zimních běžeckých bot. Trénink s nimi bude nejen o dost pohodlnější, ale také bezpečnější.

Bežecká obuv musí být dobře přilnavá. Pokud běháte po nezpevněných cestách, pořiďte si obuv s členitějším dezénem. Bota se vám nebude podkluzovat a předejdete možným zraněním.

Důležitým prvkem u běžecké obuvi je také membrána. Nejpopulárnější (a také nejpoužívaně jší technologií je membrána Gore-Tex. Vaše chodidla skvěle ochrání před chladem a okolní vlhkostí, přičemž nemusíte mít strach ani z přehřívání. Membrána totiž umožńuje nohám zároveň dýchat.

3. Buďte vidět

Začalo období, kdy kromě stupňů na teploměru ubývá i světlo. Při běhání v zimě se tak bez reflexních prvků na běžeckém oblečení zkrátka neobejdete. Ve vaší výbavě by pak neměla chybět kvalitní čelovka, reflexní pásky, blikačky či světelná vestaReflexní prvky by se pak měly nacházet vpředu i vzadu.

4. Dostatečně pijte

Možná, že se v zimě tolik nespotíte – to ale neznamená, že byste neměli dostatečně pít. Tělo se nehledě na okolní teplotu zahřívá a potí, a tak je třeba také přijímat dostatečné množství tekutin. Ideální je obyčejná voda, neslazený čaj, po chuti by vám mohl přijít i iontový nápoj.

5. Rozcvičujte se

Ještě, než vyběhnete, byste měli dostat tělo do provozní teploty. Rozcvičku provádějte ještě doma, ať vám není v prvních minutách venku zima. Navíc tím snížíte riziko případného zranění již při rozcvičce.

Jak běhat v zimě

Zůstaňte v teple a běhejte doma!

Nepřemluvili jsme vás? Pořiďte si domů běžecký trenažér! Jeho nespornou výhodou je, že můžete běhat v jakémkoliv počasí, a nezastaví vás žádná zima, déšť nebo sníh. Navíc nemusíte řešit oblečení nebo nepromokavou obuv, a také neriskujete nachlazení nebo uklouznutí na zledovatělém terénu. Čas na běžeckém trenažérů můžete navíc využít mnohem produktivněji, než kdybyste si šli zaběhat do terénu –  během tréninku můžete poslouchat hudbu nebo oblíbený podcast, sledovat film, číst, učit se nebo dokonce vyřizovat e-maily.

Většina trenažérů navíc obsahuje přednastavené programy, které dokonale nahradí osobního trenéra. Přednastavené programy vás provedou začátky a naučí vás rozpoznat vlastní limity a síly tak, že si časem začnete vytvářet programy a tréninky vlastní.

Přemýšlíte o koupi běžeckého trenažéru? Přečtěte si našeho Nákupního rádce a vyberte ten, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám!

Běh můžete samozřejmě kombinovat s posilováním a pokud plánujete domácí posilovnu, rádi vám jako jeden z největších prodejců domácího fitness vybavení pomůžeme s její realizací.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.