Posilovací stroje

Pořiďte si domů multifunkční posilovací věž!

Jak vybrat multifunkční posilovací věž

Chcete posílit svaly, ale nemáte čas na návštěvy posilovny? Pakliže jste někdy přemýšleli, že si ji postavíte doma, rozhodně by vám v ní neměla chybět multifunkční posilovací věž. Spojuje v sobě totiž hned několik strojů, ušetří vám spoustu místa a ještě ji pořídíte za velmi příznivou cenu.

Posilovací věž TRINFIT Gym GX6

Multifunkční posilovací věž – jaké jsou její výhody?

Posilovací věž je multifunkční přístroj, který vám umožní cvičit opravdu velké množství cviků, a procvičíte na něm tak prakticky všechny svalové skupiny. To je hlavní důvod, proč patří k nejoblíbenějším posilovacím strojům pro domácí cvičení. Vhodná je tedy pro ty, kteří nechtějí každý posilovací stroj kupovat samostatně – jednoduše jej koupí v jednom, čímž ušetří nejen svou peněženku, ale také na prostoru.

Výhodou posilovacích věží je také mnohem bezpečnější provedení cviku bez nutnosti manipulace s činkami. Zátěž pro jednotlivé cviky se nastavuje zpravidla v zadní části stroje, kde je umístěna sada zátěžových „cihliček“ nebo nakládacích trnů pro kotoučte.

Poslední výhodu je cena. Multifunkční posilovací věže obecně bývají cenově daleko přijatelnější, než kdybyste si kupovali jednotlivé stroje zvlášť. Počáteční investice se vám navíc časem vrátí, protože nebudete muset utrácet peníze za cestu a permanentku do posilovny. Skvělou výhodou je také to, že ušetříte spoustu času. Věž budete mít doma a vyhradit si na ni můžete čas podle vlastní potřeby, aniž byste na ni museli vystát frontu.

Podle čeho se rozhodovat při výběru?

Pokud jste se pro koupit rozhodli, měli byste se při výběru zaměřit na tyto věci:

1. Váš cíl

Hledáte věž, na které budete moct posilovat kompletně celé tělo? Pak by váš nový stroj měl mít všechny stanoviště, které vůči svému cíli požadujete. Skvěle se vám bude hodit také v případě, že jste s posilováním ještě v začátcích. Věže jsou totiž navrženy tak, aby maximálně korektně vedly průběh cviku. Nehrozí tak, že si ublížíte špatným držením těla nebo nedostatečně zvládnutou technikou.

2. Vaše váha a výška

Při výběru je potřeba zohlednit také vaše tělesné proporce jako je váha a výška, respektive váha a výška všech, kteří budou posilovací věž využívat. To je důležité především pro vyšší osoby. U levnějších věží by mohl nastat problém, že jednotlivá stanoviště nebudou moci využít v plném rozsahu. Problém by mohl být také v možnosti nastavení sedadel a opěrek či při využívání horní kladky. Doporučujeme tedy vybrat takovou věž, kterou budete moct využívat bez omezení. Mezi nejlevnějšími bychom vám pak doporučili posilovací věž TRINFIT Gym GX3, z těch kvalitnějších pak posilovací věž TRINFIT Gym GX6.

3. Rozměry věže

Multifunkční věž vám sice ušetří spoustu místa oproti všem jednotlivým strojům, které spojuje, stále jde ale o poměrně velký stroj, který vyžaduje dostatek prostoru. Pokud máte k dispozici volnou místnost nebo jiné větší prostory, nebudete muset rozměry posilovacích věží tolik řešit. Většina lidí se ale snaží svou domácí posilovnu vyřešit prostorově co nejefektivněji, a tak jsou rozměry tím hlavním, co při koupi nového stroje řeší.

4. Kvalita konstrukce

Kupujete-li posilovací věž, určitě čekáte, že také něco vydrží. Do Evropy se často dováží nekvalitní konstrukce z východu. Ty v oku zákazníka vypadají lákavě především pro svou cenu, která se ale pak podepisuje na úkor kvality. I když na obrázku vypadají s dražšími a kvalitnějšími značkami většinou srovnatelně, pamatujte, že základní požadavky na kvalitu, bezpečnost a ergonomii pohybu nesplňují. Na takových strojích pak nelze řadu cviků technicky správně provést a cvičení je nejen neefektivní, ale také nepříjemné.

Zaměřte se také na lavičky a polohování jednotlivých opěrek a adaptérů. Pokud je jimi stroj vybaven, budete moct posed a trajektorii cviku upravit podle svých tělesných proporcí. Cvičení na stroji vám tak bude mnohem komfortnější a předejdete poškození kloubů a šlach. Stroje bez možnosti polohování nedoporučujeme vůbec kupovat.

5. Kladky a převody

Nepodceňujte ani převodová lanka a kladky – pokud pořídíte nekvalitní, bývají pak na servis velmi drahou záležitostí. Životnost lanek je dána kvalitou použitých materiálů a zvolením správného průměru lanka. U levnějších věží se stává, že výrobce použije nevhodný průměr lanka, které se potom velmi rychle opotřebovává. U kladek je důležité osazení ložisky a hlavně pevnost materiálu, ve kterém je ložisko osazeno (pokud je ložisko v nekvalitní plastové kladce není to nic platné a tato velmi rychle odejde).

6. Pořizovací cena

Cena by měla odrážet kvalitu stroje a komfort při cvičení. Obecně nedoporučujeme pořizovat věže do 10 000 Kč – mnohem kvalitnějšího výběru se dočkáte v cenovém rozpětí od 10–20 000 Kč nebo výš. Dražší věže vám umožní procvičit celé tělo a téměř spolehlivě nahradí celou posilovnu. Vždy však věž doporučujeme konzultovat individuálně přímo s odborníkem, a stroj si i pokud možno vyzkoušet. My jsme vám k dispozici vždy od pondělí do soboty na našich prodejnách v Praze, Brně, Liberci, Plzni nebo také v Bratislavě, kde vás výběrem provedou přímo odborníci z oboru, a kde si budete moct trenažéry osobně prohlédnout a vyzkoušet. K dispozici jsme vám také od pondělí do pátku na naší telefonní lince na čísle 602 119 550.

7. Záruka a servis

Velmi důležitou věcí je délka záruky a zajištění servisu a náhradních dílů na posilovací stroje. Výhodné je zakoupit stroj u firmy zajišťující servis v případě poruchy u zákazníka (stroj pak není třeba nikam vozit či posílat na reklamaci jak je to běžné u většiny prodejců a e-shopů, ale technik přijede k vám a závadu odstraní).

TRINFIT Gym GX7

Posilovací věž TRINFIT Gym GX7

Pokud koupi multifunkční věže opravdu zvažujete, doporučujeme důkladně přečíst našeho nákupního rádce, kde se problematice výběru věnujeme podrobněji. Stavit se můžete i přímo za našimi odborníky na některé z našich poboček, nebo nám zavolejte na naší telefonní linku na čísle 602 119 550.  Příslušné dotazy vám rádi zodpovíme i přímo v komentářích.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.