Cardio trenažéry

Který trenažér vybrat pro redukci hmotnosti?

Který trenažér na hubnutí vybrat?

Rádi byste shodili pár kilo? Pak se možná poohlížíte po nějakém stroji pro domácí cvičení. Jejich nabídka je široká a vybere si v ní úplně každý, ne všechny ale mohou být stejně efektivní a ne od každého můžete očekávat to stejné. Pojďte si trenažéry rozebrat napříč celým naším sortimentem – pomůžeme vám vybrat ten, který bude maximálně vyhovovat vašim požadavkům.

Chcete zhubnout? Změňte životní styl!

Hubnutí je velmi vyhledávaným tématem a domácí kardio trenažér je při hubnutí skvělým pomocníkem. Pokud ale nebudete dodržovat všechny zásady správného hubnutí, nečekejte velké změny ani zázraky. Prvotní cíl v podobě hubnutí by se měl vyvinout v to, že se naučíte dodržovat zásady zdravého životního stylu. A to dlouhodobě.

Chcete se dozvědět o hubnutí něco víc? Přečtěte si naše články Jak efektivně zhubnout, Jaké faktory mohou ovlivňovat hubnutí? a Jak si udržet váhu po zhubnutí.

Komplexního průvodce hubnutím najdete ve třech právě zmíněných článcích. Pojďme si ale zopakovat ty nejdůležitější zásady. Shrnuli jsme je do několika bodů:

  • Hned na začátek – dávejte si reálné cíle a pamatujte, že každá změna chce svůj čas. Realistický úbytek hmotnosti pro většinu lidí je zhruba půl kilogramu, maximálně kilogram týdně.
  • K hubnutí dochází, pokud jsme v kalorickém deficitu. To znamená, že přijmeme méně energie, než vydáme. O tom, co to kalorický deficit je a jak si ho spočítat, si můžete přečíst v článku O kalorickém deficitu.
  • V žádném případě nehladovte. Jíst se snažte třikrát až šestkrát za den (podle toho, jak vám to vyhovuje). Pamatujte, že porce by měly být úměrné frekvenci.
  • Nezapomínejte na pitný režim. Pít byste měli ideálně čistou vodu, zpestřit i ho ale můžete i o neslazené čaje.
  • Při hubnutí není potřeba vyřazovat sacharidy, cukr, mléčné výrobky nebo lepek. Důležité je jíst pestře, mít dostatek jednotlivých živin a dodržovat určitý řád. Nezapomínejte na dostatečný příjem ovoce a zeleniny.
  • Pamatujte, že spánek je pro člověka klíčový, jelikož bez něj se nedokáže náš organismus dostatečně zregenerovat. Dospělý člověk by měl spát přibližně 7 až 8,5 hodiny denně. Doba spánku se ale může u jednotlivců lišit, vždy spěte proto takovou dobu, která vám vyhovuje, a necítíte se unavení, ani přespalí.
  • Věnujte se aerobnímu cvičení, které vám pomůže s redukcí tuku a zlepšením kondice – k tomu vám může pomoci právě některý kardio trenažér. Základní charakteristikou aerobního tréninku je, že trvá déle a má nižší intenzitu. Jednoduchá poučka říká, že kardio aktivitu byste měli provádět zhruba v takové intenzitě, kdy zvládnete vést plynulý dialog bez zadýchávání. Pokud máte k dispozici chytré hodinky nebo sporttester, který změří váš tep, stačí vědět, že byste se měli pohybovat na 60–70 % vaší maximální tepové frekvence.
  • Nezapomínejte ani na posilování a nabírání svalové hmoty. Ta zvyšuje dlouhodobé spalování kalorií v klidovém stavu.

Slibujete, že tyto zásady dodržíte? Skvěle! Teď je načase vybrat domů nového kardio pomocníka.

Běžecký pás

Běh je obecně považován za jeden z nejpřirozenějších pohybů, kterému se člověk může věnovat, a běžecké pásy taky najdete i na prvním místě našich nejprodávanějších trenažérů. Jsou oblíbené pro svou jednoduchou ovladatelnost – pracovat s ním zvládne opravdu každý. Většinou stačí stisknout tlačítko Start a šipkami si nastavit rychlost nebo sklon, pokročilejší modely pak nabízí i různé tréninkové programy a aplikace. Na běžeckých pásech navíc nemusíte jen běhat, ale také chodit, své využití tak najde i mezi seniory a u osob při rekonvalescenci. Skvělý bude také pro ty, kteří hledají vhodnou alternativu pro běh venku přes zimu.

Běžecké pásy jsou vhodné pro ty, kteří chtějí běhat kdykoliv je napadne nebo nemají ideální podmínky pro běhání venku. Pamatujte, že pro běh je určitě nutné zakoupit běžecký pás s motorem. Bezmotorové mechanické pásy jsou vhodné výhradně na chůzi. Také doporučujeme vybírat kvalitní odpružení běžecké plochy, které je velmi důležité s ohledem na minimální zatížení kloubů a páteře. Pokud chcete o výběru pásu vědět víc, pročtěte si našeho průvodce Jak vybrat běžecký pás, nebo se na nás obraťte v komentářích.

Sečteno a podtrženo, běžecký pás může vyhovovat každému a určitě patří mezi ty nejlepší volby, pokud chcete redukovat hmotnost. Chůzi nebo výklus na páse navíc skvěle spojíte s dalšími činnostmi, jako je sledování televize nebo vyřizování e-mailů.

Náš tip: Běžecký pás TRINFIT Gara T300i

Pokud hledáte cenově dostupný pás do 20 tisíc, který vám umožní příjemný zážitek z chůze nebo běhu, vsaďte na běžecký pás TRINFIT Gara T300i. Díky kvalitnímu odpružení běžecké plochy minimalizuje zatížení kloubů a vazů, navíc disponuje systémem odhlučnění VibroSilence, který zajišťuje jeho tišší chod oproti jiným modelům této cenové kategorie. Pás navíc nabízí velký podsvětlený LCD displej s bohatou programovou nabídkou a možností sledování všech potřebných dat (rychlost, čas, vzdálenost, spálené kalorie a srdeční frekvence). Díky funkci Bluetooth je možné běžecký pás spárovat s chytrými zařízeními pro poslech hudby a propojení s tréninkovými aplikacemi. Pokud běžecký pás zrovna nebudete používat, můžete jej jednoduše sklopit a ušetřit tak až 60 % místa. Manipulaci s pásem usnadňují i transportní kolečka.

Běžecký pás TRINFIT Gara T300i

Eliptický trenažér

Eliptické trenažéry (někdy také elipticaly nebo crossové trenažéry) najdete v každé posilovně. A to z dobrého důvodu. Mají dva samostatné nožní pedály, dlouhé rukojeti, setrvačník a konzoli, na které uvidíte všechna potřebná data, jako je délka tréninku nebo srdeční tep. Obrovskou výhodou je, že zapojujete horní část těla o dost více, než je tomu u jiných kardio strojů. Eliptical je zvláště dobrý pro i ty, kteří se k pohybu chtějí vrátit po zranění nebo operaci. Pokud navíc hledáte trenažér šetrnější ke kloubům a zádům, vsaďte na eliptický trenažér se setrvačníkem vpředu nebo s nášlapy před ním, které nabídnou velmi příjemnou a přirozenou ergonomii kroku a minimální rozteč nášlapů. O výběru správného elipticalu si ale více přečtete v nákupním rádci.

Na eliptickém trenažéru napodobujete běh, a i ten tak řadíme mezi nejefektivnější stroje na hubnutí z nabídky. Zapojení celého těla se navíc může promítnout do spalování vyššího počtu kalorií – v jediném pohybu se spojí dohromady šlapání na rotopedu, chůze do schodů obdobně jako na stepperu a běh, do kterého zapojujete i horní polovinu těla.

Náš tip: Eliptický trenažér TRINFIT Monta C400

Eliptický trenažér TRINFIT Monta C400 zaručuje díky pečlivě vyvinuté konstrukci s vysokou nosností znatelně tišší chod a dokonale přirozenou ergonomii pohybu oproti jiným modelům stejné cenové kategorie. Všechny základní data (čas, vzdálenost, rychlost, spálené kalorie a srdeční frekvenci) můžete sledovat a kontrolovat na přehledném LCD displeji. Zátěž šlapání můžete v průběhu cvičení nastavovat manuálním regulátorem pod PC konzolí. Využít můžete také manuální program dle odpočtu času, vzdálenosti, nebo kalorií. Po skončení tréninku můžete využít režim Recovery, který podle rozdílu vaší tepové frekvence vyhodnotí vaší aktuální fyzickou kondici. K dispozici je také orientační měření tělesného tuku díky funkci Body Fat.

TRINFIT Monta C400

Rotoped

I rotopedy patří mezi oblíbené kardio stroje pro domácí cvičení. Tento typ stroje je ideální pro komplexní posilování dolních končetin, a bude tak vhodný nejen pro osoby, které si přejí shodit nějaká ta kila a udržovat kondici, ale také pro osoby při rekonvalescenci po úrazu nebo při kloubních potížích. Menší nevýhodou rotopedu ovšem je, že nezapojujete horní polovinu těla, a trup máte naopak ve stabilní poloze po celou dobu pohybu.

Samostatnou skupinu pak tvoří tzv. recumbenty (horizontální rotopedy), na kterých sedíte s opřenými zády a pedály máte před sebou. Ty jsou vhodné i pro osoby trpící bolestmi zad nebo se zhoršenou stabilitou. I u nich samozřejmě platí požadavek na dostatečnou velikost rámu a co největší možnosti nastavení sedla a řídítek.

Nezapomínejte, že rotoped byste měli vybírat podle vašich parametrů a cílů. Jaké otázky byste si měli při výběru rotopedu zodpovědět se dozvíte v našem rádci.

Náš tip: Rotoped TRINFIT Vivo B500i

Pokud hledáte robustní a kvalitní rotoped s elektronickou regulací zátěže a programy určený pro domácí využití, budete s TRINFIT Vivo B500i maximálně spokojeni. Pečlivě vyvinutá konstrukce s vysokou nosností a kvalitní zpracování zaručuje znatelně tišší chod oproti jiným modelům stejné cenové kategorie. Na přehledném LCD displeji si zobrazíte všechny základní hodnoty. Zátěž šlapání můžete v průběhu cvičení nastavovat ručně otáčením kolečka na PC konzoli, případně si můžete vybrat ze 12 přednastavených programů. Využít můžete také Watt program, který reguluje zátěž dle vynaložené energie. Rotoped má navíc velmi nízký nástup, a je tak vhodný i pro lidi se sníženou mobilitou.

TRINFIT Vivo B500i

Cyklotrenažér

Zatímto rotopedy jsou určené spíše pro domácí kondiční a rehabilitační cvičení, cyklotrenažéry cílí na aktivní sportovcea to hlavně cyklisty. Velký rozdíl je v držení těla, kdy si při jízdě na cyklotrenažéru připadáte jako byste na kole skutečně jeli. Řídítka jsou v mnohem nižší poloze, což nutí sportovce k hlubšímu předklonu.

Cyklotrenažéry mají obecně dražší a odolnější konstrukce, kterými se snaží simulovat jízdu na kole a možnost přesného nastavení a řízení zátěže. Vhodné jsou spíš tak pro náročnější sportovce včetně profesionálů – to ale neznamená, že nepřijdou vhod i při spalování tuku. Pokud jste spíš kondiční sportovec a vaším cílem je shodit pár kilo, bude vám stačit některý z cenově dostupnějších modelů. Dražší modely bývají určeny pro suchou přípravu cyklistů. Obecně po něm doporučujeme sáhnout, pokud je vám jízda na kole blízká a především vás baví, o konkrétním výběru se pak poraďte s některými z našich profesionálů na našich pobočkách, kde si modely budete moct i vyzkoušet.

O tom, jak zvolit ten správný, jsme pro vás také připravili nákupního rádce, kde se problematice věnujeme podrobněji.

Náš tip: Cyklotrenažér TRINFIT Spin S600i Elite

Hledáte-li cyklotrenažér s moderním vzhledem s elektronickou regulací zátěže a programy, který vám umožní kvalitní cvičení v pohodlí domova, pak se TRINFIT Spin S600i Elite stane vaším ideálním společníkem. Díky pečlivě vyvinuté konstrukci s vysokou nosností a kvalitnímu zpracování zaručuje znatelně tišší chod oproti jiným modelům této cenové kategorie. Kromě toho nabízí moderní přehledný LCD displej, který vám zobrazí všechny důležité hodnoty pro váš trénink. Zátěž při šlapání si můžete během tréninku regulovat pomocí tlačítek na PC konzoli, nebo využít jeden z 6 přednastavených programů. Trenažer je vybaven volnoběhem, simuluje tedy dokonale jízdu na kole. Díky funkci Bluetooth je možné cyklotrenažér spárovat s tréninkovými aplikacemi.

TRINFIT Spin S600i Elite

Veslovací trenažéry

Velkou výhodou veslovacích trenažérů je zapojení celého těla, a to včetně zádových svalů a svalů břicha (core). Veslovací trenažér oceníte také ve chvíli, kdy se kromě na spalování tuků zaměříte také na zlepšení výdržecvičením zvýšíte vaši tělesnou sílu i kardiovaskulární kapacitu. Na rozdíl od jiných trenažérů vyžaduje, aby horní část těla pracovala stejně efektivně, jako dolní část těla. Z veslovacího trenažéru tedy získáte maximální užitek a skvěle se bude hodit těm, kteří tráví většinu dne v sedě. Cvičení na veslovacím trenažéru je také nenáročné na klouby.

Největší nevýhodou trenažéru jsou vysoké nároky na technické provedení – špatná technika může omezit jeho účinnost. Jak na veslovacím trenažéru správně cvičit si můžete přečíst v našem předchozím článku. Hodit by se vám mohl také praktický průvodce Jak vybrat veslovací trenažér.

Náš tip: Veslovací trenažér FLOW FITNESS Yarra M

Kvalitní veslovací trenažér FLOW FITNESS Yarra M je určený jak pro rodinné využití, tak sportovnější veslování. Díky odporu vytvářenému vzduchem nabízí veslo přirozenou simulaci veslování a velký rozsah zátěží pro ženy i muže. Robustní konstrukce s ložiskovým uložením sedáku a kvalitní komponenty zaručují komfortní, tichý chod a dlouhou životnost stroje i při pravidelném používání. Díky dlouhé pojezdové liště bude stroj vyhovovat drobnějším i vyšším postavám až do 205 cm výšky. Nastavení odporu v 8 úrovních je dostačující jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Svůj výkon budete moct sledovat na přehledném počítači, a pokud budete chtít trenažér na chvíli sklidit, jistě oceníte transportní kolečka a možnost složení.

FLOW FITNESS Yarra M

Steppery

Cvičení na stepperu simuluje chůzi do schodů, je ovšem o něco více šetrnější ke kloubům. Cvičení na stepperu navíc zvyšuje celkovou fyzickou kondici a jeho pravidelným užíváním zpevníte a vytvarujete problematické partie nohou, hýždí a boků. Cvičení samozřejmě také podporuje hubnutí, pro domácí aerobní trénink za účelem úbytku hmotnosti bychom vám ale doporučili stroje, které jsme zmiňovali výš – steppery neumožňují tak velký rozsah pohybu. Jako tréninkový doplněk ho naopak využijí lyžaři, horolezci nebo turisté.

Pokud jste si stepper  za účelem hubnutí přeci jen už pořídili, pak při cvičení zvolte (pokud to váš stepper nabízí) slabší odpor šlapání a vyšší frekvenci kroků. Zároveň se držte převážně v nižších tepových frekvencích, tedy mezi 55 až 70 % vaší maximální tepové frekvence. Při výběru se nezapomeňte držet našeho nákupního rádce.

Náš tip: HAMMER Cross Stepper

Mezi naše nejlepší produkty z kategorie stepperů patří jednoznačně Hammer Cross Stepper – praktický domácí pomocník s optimální ergonomií pohybu pro drobnější i vyšší postavy. Jedná se o kombinaci crossového trenažéru a stepperu, čímž vzniká unikátní pohyb pro aktivaci svalových partií hýždí a stehen. Jistě vás potěší plynulý a tichý chod a manuální nastavení zátěže v 8 úrovních, dále pak také možnost připojení k tréninkovým aplikacím Kinomap a BitGym přes bluetooth systém nebo přehledný LCD displej, na kterém můžete sledovat všechny důležité hodnoty.

HAMMER Cross Stepper

Závěrem

Který trenažér tedy zvolit, pokud chcete zhubnout? Účinného spalování kalorií jistě dosáhnete na každém stroji, nejlepší volbou jsou za nás ale eliptické trenažéry, které zatěžují kompletně celé tělo, a běžecké pásy, na kterém provedete jeden z přirozenějších pohybů člověka. Běžecký trenažer je ale výrazně dražší a zabere nejvíce místa, eliptické trenažéry jsou oproti tomu skladnější a méně zatěžují problematické části těla – klouby.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.