Cvičení, Ostatní

Zahrajte si stolní tenis doma!

Stolní tenis

Není to tak dlouho, kdy platila přísná omezení a většina z nás nemohla sportovat tak, jak by chtěla. Mnoho lidí našlo nové způsoby, jak zůstat aktivní a ty jim vydržely dodnes.

Jedním z nich je právě stolní tenis, který je velmi dobrou volbou pro domácí aktivitu. Je prospěšný pro vaše fyzické i duševní zdraví, je vhodný pro všechny věkové kategorie a můžete hrát s rodinou nebo sami, pokud máte správné vybavení.

V tomto článku vám poskytneme spoustu praktických informací o výbavě a hraní stolního tenisu.

Stolní tenis

Něco málo o stolním tenisu 

Stolní tenis nebo také ping pong získal během doby covidové svou oblibu nejen v České republice, ale patří k nejrozšířenějším sportům po celém světě.

Ping pong se řadí mezi raketové sporty, neboť jsou ke hře potřeba pálky na stolní tenis. Narozdíl od jiných raketových sportů, jako je tenis, squash nebo badmiton se liší svou hrací plochou nad úrovní země, kolem které se hráči pohybují. Hrací deska je rozdělena síťkouna dvě poloviny.

Stolní tenis se může hrát buď jako dvouhra, nebo také čtyřhra.

Hlavní výhody stolního tenisu 

Kromě toho, že je stolní tenis zábavný způsob, jak strávit odpoledne s rodinou a přáteli, nabízí také mnoho zdravotních výhod. Jako většina sportů nabízí skvělou stimulaci mysli a těla, aerobní cvičení a sociální interakci. Výhodou je i poměrně nízké riziko zranění.

  • Zlepšení koordinace – intenzivní hra stimuluje duševní bdělost a koncentraci.
  • Zlepšení reflexů – díky rychlému tempu na krátké vzdálenosti se zlepšují hrubé i jemné svalové pohyby. 
  • Malá zátěž kloubů – stolní tenis je perfektní volbou pro ty, kteří mají po operaci kolene nebo problémy se zády. 
  • Spalování kalorií – neradi chodíte do posilovny? Stolní tenis je snadnější a zábavnější způsob, jak spálit kalorie. 
  • Společenský sport – sociální interakce je pro duševní zdraví velmi důležitá, bohužel v dnešní době sociálních sítích velmi opomíjená. 
  • Zlepšuje rovnováhu – zůstat v rovnováze a umět rychle změnit směr je klíčem k tomu, abyste byli dobrým hráčem stolního tenisu. Pravidelným hraním můžete zlepšit svůj smysl pro rovnováhu.

Stručně řečeno stolní tenis vám pomůže vybudovat sílu, rychlost a obratnost, aniž byste riskovali vážné zranění.

Základní vybavení pro stolní tenis 

Než se pustíte do hry, je třeba se řádně vybavit. Mezi základní vybavení stolního tenisu patří pálky na stolní tenis, míčky na stolní tenis, síťky a samozřejmě hrací stůl na stolní tenis.

Pálky na stolní tenis 

Právě díky pálkám se stolní tenis řadí mezi raketové sporty. Pálka na stolní tenis patří mezi základní vybavení a žádný hráč se bez ní neobejde. Skládá se z dřevěné hrací plochy pokryté gumovým potahem a z dřevěné rukojeti. Na základě herního stylu si hráč vybírá druh potah, který mu bude nejvíce vyhovovat. Důležitá je i barva, z jedné strany vždy červená a z druhé černá.

Míčky na stolní tenis 

Výběr míčků na stolní tenis je celkem jednoduchý. Je ale dobré vědět, z čeho můžete vybírat a jaký míček je pro hru lepší.

Míčky na stolní tenis mají obvykle průměr 40 mm. Jsou duté s tenkou stěnou, která je vyrobena z plastu. Aby měl míček pravidelný odskok, je potřeba, aby měl rovnoměrný tvar a šířku stěn.

Na trhu můžete narazit na míčky oranžové nebo bílé. Bílé se používají k zelenému stolu, oranžové zase, pokud se hraje na modrém. Při soutěžním utkání se nejčastěji hraje s bílými.

Kvalita míčků je označena hvězdičkami. Čím více hvězdiček, tím je míček kvalitnější. Začátečníkům a rekreačním hráčům úplně stačí míčky bez hvězdiček nebo s jednou hvězdičkou. 2 a 3 hvězdičky jsou vhodné, pokud pilujete techniku na závody.

Síťky na stolní tenis 

Další důležitou výbavou na stolní tenis je síťka. Její hlavní úlohou je ta, že rozděluje hrací plochu pingpongového stolu.  Síťka na stolní tenis má většinou předepsané parametry. To znamená přesně dané rozměry výšky a šířky síťky, materiál a hustotu ok.

Síťka na stolní tenis má standardně výšku 15,25 cm a o stejnou míru musí přesahovat stůl na stolní tenis po obou stranách. Tento rozměr vychází ze současných stanovených pravidel.

Většinou je barva sítě zelené barvy, stejně jako stůl na stolní tenis. Setkat se však můžete i se sítí v černé barvě. Oka síťky musí být pevně pletená a zároveň dostatečně hustá. Páska, která ohraničuje síťku musí být dostatečně napnutá a to tak, aby požadovaná výška byla stejná po celé délce síťky.

Stoly na stolní tenis

Jak již vyplývá ze samotného názvu sportu, k tomu abyste mohli stolní tenis hrát, potřebujete stůl na stolní tenis, často také nazývaný pingpongový stůl. Při koupi můžete vybírat mezi stoly pro vnitřní nebo venkovní použití.

Vnitřní pingpongové stoly by se měly používat výhradně v interiéru a suchých prostorách, venku nebo ve vlhkých prostorech může deska zvlhnout a zkroutit se. Stoly pro venkovní použití mají speciální desky, které jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a mohou být venku celoročně.

Pro oba typy stolů platí, že mají většinou přesně dané rozměry. Horní deska stolu musí být ve tvaru kvádru a tloušťka horní desky by měla být dostačující pro to, aby zajistila stejný odskok míčku v kterémkoliv místě hrací plochy stolu. Stoly na stolní tenis pro rekreační hraní nemají rozměry.

Nyní víte vše důležité, co pro hru potřebujete a můžete s hraním zvesela začít!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.