Cvičení

Boxovat můžete i doma. Co budete potřebovat?

Jak boxovat doma?

Box je v posledních letech na vzestupu jak mezi muži, tak mezi ženami. Není divu! Jde o skvělé kondiční cvičení a patří mezi nejefektivnější cvičení pro formování postavy. Skvěle u něj protáhnete celé tělo – boxování rozvíjí a zpevňuje svaly břišní, hýžďové, zádové a samozřejmě svaly horních i dolních končetin. Co budete potřebovat, pokud s ním chcete začít doma?

Jak začít boxovat doma?

Základem je boxovací pytel

Boxovací pytle jsou nezbytnou pomůckou pro kvalitní nácvik jak samotných úderů a kopů, tak pro trénink koordinace a fyzické kondice. Jeho výběr závisí na tom, kdo na něm bude trénovat, ale také na tom, jaké bude jeho využití – prvně byste si měli odpovědět na otázku, jestli se bude jednat spíše o kondiční tréninky s nízkou intenzitou úderů, rekreační boxerský trénink nebo opravdu intenzivní trénink úderů a kopů.

Základními parametry, kterými byste se tak měli řídit, je vaše hmotnost (respektive hmotnost toho, kdo na něm bude cvičit), hmotnost a délka pytle, jeho typ a materiál. Obecně platí, že by měl představovat přibližně polovinu vaší váhy a úplní začátečníci si mohou pořídit pytel do 35 kg. Délka boxovacího pytle se pak odvíjí od toho, co chcete trénovat – pokud pouze údery rukama, bude vám stačit pytel o délce 80 cm, pokud i kopy, pak si pořiďte pytel větší než 120 cm.

Chystáte se pořizovat boxovací pytel? Vyberte správně s naším Nákupním rádcem, nebo se zastavte na některé z našich poboček v Praze, Brně, Liberci, Plzni a nově také v Bratislavě.

Druhy boxovacích pytlů

Na trhu najdete hned několik typů boxovacích pytlů. Některé z nich můžete přichytit na strop nebo do zdi, existují ale také volně stojící boxovací pytle, které můžete umístit tam, kam zrovna potřebujete. Zajímavou alternativu navíc představují boxovací hrušky a trenažéry.

Rozhodovat se tedy můžete mezi těmito druhy:

  • Nejběžnější variantou jsou závěsné boxovací pytle, které se zavěšují přímo do stropu nebo na speciální konstrukci.

  • Další variantou jsou stojné neboli stacionární boxovací pytle, které jsou oblíbené především proto, že je můžete umístit kamkoliv, kam zrovna potřebujete. Stacionární pytle jsou oblíbenou alternativou standardních boxovacích pytlů, obzvlášť, pokud nemáte tolik prostoru.

  • Další alternativou jsou nafukovací pytle, které jsou vyrobeny z umělé hmoty, jsou odolné proti oděru a propíchnutí a mají kruhovou základnou, která se plní vodou.

  • Speciálním druhem jsou pak tréninkové figuríny, které jsou určeny pro nácvik techniky kopu a úderu. Pánák vytváří dojem opravdového protivníka a díky odolnému gumovému materiálu, který má výborné absorpční účinky, bude váš trénink skutečně realistický.

Poslední kapitolou jsou boxerské hrušky a míče, které jsou vhodné pro kondiční trénink i pro nácvik úderů a koncovek. Boxovací hruška na tyči je zase velice prospěšná pro zlepšení rychlosti a koordinace.

Výběr boxovacích pytlů

Vyberte správné boxerské rukavice

Boxovací rukavice byste měli vybírat na základě toho, jakému bojovému sportu nebo tréninku se budete věnovat. Pro domácí boxování na boxovacím pytli a pro lapy si určitě pořiďte tzv. pytlovky, které jsou trochu menší než klasické boxerské rukavice a jsou určené pro trénink na pytli. Mají tenčí ochrannou vrstvu, plošší tvar pro maximální kontakt s pytlem a speciálně tvarovanou vycpávku, která ochrání klouby a celou ruku pohlcením nárazů. Vnitřní bavlněný materiál skvěle saje pot a zároveň umožňuje dobrou prodyšnost. Zapínají se klasicky na elastický nebo pevný suchý zip, který fixuje zápěstí a zamezuje jeho možnému zranění. Měli byste v nich pohodlně sevřít ruku do pěsti a zápěstí by mělo být dobře fixované. Rozhodně vás nesmí nikde tlačit nebo vám z rukou klouzat.

Pamatujte, že pokud vyberete nevhodně rukavice, můžete je rychle zničit nebo nepodáte tak dobrý výkon. Také se budete při tréninku cítit mnohem méně komfortně. Pokud se chcete o tématu dozvědět víc, přečtěte si našeho nákupního rádce, kde vás výběrem správných rukavic provedeme.

Boxovací rukavice

Chybět by neměly bandáže

Pokud jste se rozhodli pro koupi boxerského pytle a kvalitních rukavic, doporučujeme přikoupit i kvalitní bandáže na ruce, které jsou nezbytnou pomůckou v prevenci proti zranění. Zafixují a zpěvní totiž celou pěst, prsty i zápěstí. Rukavice vám navíc bude lépe sedět na ruce. Zvolit můžete klasické namotávací bandáže nebo kompaktní gelové bandáže, které umožňují především rychlou manipulaci.

Pokud jste začátečníci, určitě bude nejlepší, pokud si box vyzkoušíte přímo v posilovně pod dohledem profesionálního trenéra. Pokud vás tenhle sport začne bavit a chcete se v něm zdokonalovat, zainvestujte do těchto tří pomůcek a zlepšujte svou techniku i doma. Na našem e-shopu pak najdete široký sortiment vybavení pro bojové sporty, který si navíc můžete vyzkoušet na našich pobočkách.

Bandáže na box

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.