Cvičení, Zdraví

Časté chyby při cvičení

Nejčastější chyby při cvičení

Cvičení je jednou z nejlepších věcí, které můžete pro sebe a své zdraví udělat. Pokud však cvičíte nesprávným způsobem, můžete svému tělu naopak ublížit.

Chyby při cvičení

Jednou z největších a nejčastějších chyb je spjato s nesprávnou technikou, kdy riskujete například zranění zad nebo kloubů.

Klíčem je pochopit, jaké jsou vaše cíle – čeho chcete dosáhnout, a poté vymyslet plán, jak jich dosáhnout. I když se říká, že jakýkoliv pohyb lepší než žádný, je důležité dbát na to, aby vaše cvičení bylo efektivní.

Zde je 7 chyb, které lidé často dělají.

1. Přetrénování 

V dnešní době „všechno nebo nic není neobvyklé, že to sportovní nadšenci nebo nováčci přehánějí hned ze začátku. 

Například zvedání příliš velké zátěže – zejména brzké zvedání, pokud začínáte nebo se vracíte do rutiny, může vést až k natržení svalů. Začněte s lehčím závažím, nejprve se naučte techniku a až potom přejděte k vyšším vahám.

Neposlouchejte okolí a média, který vám říkají, aby jste cvičili každý den. Přílišné cvičení může vést k syndromu přetrénování, obzvlášť pokud dostatečně neodpočíváte, nespíte nebo nejíte.

Poslouchejte své tělo a dopřejte si čas na odpočinek a regeneraciLepší regenerace dosáhnete i za pomoci některých doplňků stravy.

2. Vynechání zahřátí a strečinku 

Zahřívání připravuje vaše tělo na cvičení a pomáhá tak předcházet zraněním a předčasné únavě – zvláště pokud provádíte vysoce intenzivní aktivity. 

Strečink pak pomáhá předcházet bolestem svalů a podporuje regeneraci.

Přečtěte si také: Proč nevynechávat cool down.

Zaměřte se na dynamické rozcvičení před tréninkem, jako je rychlá chůze, běh nebo skákání. Vhodná je jakákoliv lehčí aktivita, která zahřeje svaly a vy se začnete potit. Mezi dobré cviky na závěr patří statické protažení, při kterém uvolníte svaly a podpoříte následnou regeneraci.

3. Vynechávání silového tréninku 

Kardio cvičení je skvělé na srdce a plíce. Běh, chůze, turistika, cyklistika, to vše zlepšuje vaši aerobní vytrvalost a efektivitu vašeho kardiovaskulárního systému.

Pokud se však vaše cvičební rutina skládá pouze z kardia cvičení, přicházíte o benefity silového tréninku. Silový trénink buduje svaly a sílu, stejně jako koordinaci, rovnováhu a stabilitu.

Silový neboli odporový trénink neznamená pouze vzpírání a zvedání těžkých vah. Zahrnuje také cvičení s vlastní vahou nebo posilovací gumou.

4. Cvičíte stále stejně 

Cvičíte už nějaký ten pátek, ale nevidíte žádné změny? Postupem času si tělo zvykne na vše. I na zátěž, kterou při stále stejných trénincích máte. Tělo je velmi přizpůsobivé a pokud cvičíte stále stejný trénink, stejné cviky, tělo si dřív nebo později zvykne a už to pro něj nebude žádná zátěž.

Abyste nestagnovali, potřebuje vaše tělo neustále nové impulzy. Pokud posilujete, neznamená to zvedat čím dál tím těžší závaží, trénujte i flexibilitu a mobilitu. Naopak jestli se věnujete běhání, zařaďte do tréninku i silová cvičení.

Snažte se své tělo rozvíjet po všech směrech a vybočit ze své komfortní zóny.

5. Špatné dýchání 

Další bod, který si zaslouží být zmíněn v tomto článku. Jedná se o nesprávné neboli dysfunkční dýchání. To je v dnešní moderní a stresující době častým problémem mnoha lidí. 

Místo „břišního dýchání pomocí bránice se u mnoha lidí rozvíjí takzvané mělké dýchání, tedy dýchání ústy. Dýchání ústy znamená, že vdechujete ústy místo nosem. 

Nesprávné dýchání často vede ke zvýšení krevního tlaku, svalovému napětí a zhoršenému kardiovaskulárnímu výkonu. Bude omezovat vaši schopnost tvrdě trénovat a efektivně spalovat tělesný tuk.

Při cvičení a zvyšování tepové frekvence se zaměřte na nádech nosem a výdech ústy.

6. Omezování sacharidů 

Častým trendem ve fitness světě je omezování sacharidů ve stravě. Pokud se však snažíte zpevnit tělo nebo budovat svaly, nevylučujte sacharidy ze svého jídelníčku.

Ze všech makroživin zpracovává vaše tělo sacharidy nejefektivněji. Poskytují rychlou energii pro vaše svaly během tréninku. Díky sacharidům před tréninkem maximalizujete zásoby svalového glykogenu, z kterého vaše tělo získává energii na dokončení náročného tréninku.

Sacharidy také pomáhají vašemu tělu usnadnit proces obnovy a regenerace po tréninku. Důkladně tedy zvažte, jestli se zbavíte milovaných těstovin a rýže.

7. Nedostatečný odpočinek 

Aby bylo cvičení dlouhodobě efektivní, je potřeba i dostatečný odpočinek. Čím intenzivnější je váš trénink, tím větší je potřeba regenerace.

Pokud máte pocit, že toho děláte příliš, udělejte krok zpět. Není ostuda zpomalit a jet podle svého tempa. Je také důležité doplnit ztracené kalorie a vodu. Nebojte se obrátit na odborníka a poradit se ohledně vhodné stravy po tréninku.

Jako odpočinek můžete zařadit například saunu, masáž, horkou koupel nebo jiné relaxační techniky.

Mohlo by vás zajímat: 10 tipů pro kvalitnější spánek.

Na závěr

Díky dnešní době a okamžitému přístupu k internetu, naleznete spoustu informací, které nejsou přizpůsobeny vašim potřebám. Lepší než číst rady na internetu, je investovat do sezení s osobním trenérem, který zkontroluje správnou techniku a pomůže vám sestavit tréninkový plán, který je pro vás dlouhodobě udržitelný a efektivní.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.