Cardio trenažéry, Cvičení

Čím se liší běh na pásu od běhání venku?

Trinfit Gara T800i

Pokud se zeptáte několika běžců, zda preferují běh na běžeckém pásu nebo běh venku, můžeme zaručit, že se rozdělí na dva tábory. Někteří běžečtí nadšenci nemohou vystát monotónnost běhání na páse, jiní zase nemohou najít motivaci zrychlit tempo, aniž by před sebou měli ruční ovládání. Ti také milují přesnost strukturovaného tréninku v interiéru.

Trinfit Gara T800i

Ve skutečnosti mají oba způsoby své klady a zápory. A i oba vám mohou pomoci být silnější a rychlejší, ať už chcete trénovat na závod nebo si jen splnit svůj kardio trénink.

Někdy počasí nedovolí jinak a je běžecký pás lepší volbou než běh v nebezpečném zimním počasí.

Pojďme se podívat na klady běhu na pásu vs. běhání venku.

Výhody běhání venku

Při běhání venku aktivujete více svalů. Narozdíl od běhu na páse neběháte striktně lineárně. Venku se musíte vyhýbat lidem, přeskakovat obrubníky a zdolávat mnoho dalších překážek. Ztěžovat běh nám může i protivítr. Díky tomu zapojujete více svalů a zároveň spalujete více energie.

Běh venku má i jiné výhody než fyzické. Při běhání venku dýcháte čerstvý vzduch a čerpáte vitamín D ze slunečního záření. Výzkumy potvrzují, že cvičení venku dodává více energie a vede k menšímu napětí a depresím ve srovnání s běháním uvnitř.

Posílení vašich kostí. Běh na tužším povrchu, jako je asfalt nebo beton, poskytuje více zemních reakčních sil, což může posílit vaše kosti o něco více než na běžeckém páse. Na druhou stranu už i běžecké pásy jsou navrženy tak, aby absorbovaly reakční síly země.

Výhody běhání na pásu 

Ne vždy můžete běhat venku a právě pro tyto chvíle je vhodný běžecký pás. To ovšem neznamená, že máte šetřit běžecký pás na deštivé, chladné nebo větrné dny.

Trénink na běžeckém pásu poskytuje zcela kontrolované prostředí. Můžete přesně ovládat tempo, sklon a interval. Například zvyknout si na běh v určité rychlosti je mnohem snazší na páse.

Větší motivace. Je dokázáno, že existuje větší motivace dokončit běh v tempu na běžeckém pásu, než když běžíte venku přírodě. Platí však, že nelze úplně replikovat běh venku, kde dýcháte čerstvý vzduch a můžete se potýkat s protivětrem.

Silnější kosti. I na páse platí, že posilujete kosti pomocí nárazů na zem. Díky měkčímu povrchu pásu dochází k ulevování kloubů.

Běžecký pás může být také vhodnou volbou pro běžce, kteří se vracejí po zranění nebo naopak pro ty, kteří chtějí zranění předejít. Pokud nejste zcela připraveni na tvrdý terén jako je beton nebo asfalt, je vhodné začít během na běžícím pásu a postupně přecházet k venkovnímu běhu.

Pokud jste zastánci běhání v interiéru a rádi byste si pořídili běžecký pás domů, pak doporučujeme přečíst si  článek, který vám pomůže se správným výběrem.

Je pro vás běh na běžeckém pásu vhodný?

Pás je vhodný téměř pro kohokoliv. Během na pásu spálíte spoustu přebytečných kalorií a zlepšíte sílu a zdraví vašeho srdce a plic. Díky možnosti nastavení rychlosti běhu po velmi malých stupních můžete přejít na tréninky se stále stupňující se intenzitou. Můžete navíc běhat kdykoliv a jakkoliv dlouho, a to bez ohledu na počasí, a ještě u toho můžete vyřizovat třeba e-maily nebo sledovat televizi. Díky možnosti nastavit si rychlost pásu jsou pásy navíc vhodné i pro úplné začátečníky. Také pro vás budou vhodnou volbou, pokud jste po zranění, nebo pokud chcete zranění předejít (např. máte problémy s klouby).

Co je lepší pro redukci hmotnosti? 

Obecně platí, že nejlepší pohyb je ten, který vás bude bavit, budete ho provozovat dlouhodobě a pravidelně. Jak již bylo zmíněno, díky zapojení více svalových skupin, překážkám, kopcům apod spálíte při běhu venku více kalorií. Tyto rozdíly jsou však zanedbatelné a projevují se až při vyšších rychlostech běhu.

Sečteno a podtrženo

Běh venku i na pásu má své klady i zápory. Pokud vás zajímají kardiovaskulární výhody, zotavujete se po zranění, nebo chcete zranění předejít, běžecký pás je skvělou volbou. Pokud ale chcete trénovat na závod, větší benefity budete těžit z běhu venku. Běžecký trénink můžete také pásem doplnit, např. v zimě či nepřejícím počasí. Nejlépe však zjistíte, co vám nejvíce vyhovuje, když to sami vyzkoušíte.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.